Monday, January 17, 2011

Kata Orang.

Kata orang..

Nak berjaya kena usaha lebih. Tak boleh main-main. Tak boleh ambik hirau cakap orang yang mengutuk atau mengata jika kita rasa kita berada dijalan yang betol. Tak boleh jugak cepat putus asa. Tak boleh cepat melatah. Tak boleh jugak berangan-angan terlebeh. Tak boleh jugak malu tak bertempat. Juga tak boleh segan nak bertanya, berlagak pandai. Huhu. banyak pulak tak boleh nyer minah ni. Tapi betol apa.


Kata orang juga..


Bila dah berjaya jangan lah pulak sombong mengada-ngada. Tak boleh jugak buat muka ketat sentiasa. Nanti rezekipon ketat jer nak masuk. Bila dah berjaya juga, tak boleh lupakan orang yang selalu berdoa dan membantu kita. Tak boleh hidung tinggi, hidung kembang bagai. Mesti jugak selalu bantu orang yang memerlukan, dan tidak kedekut untuk mendoakan kesenangan orang lain. Tak boleh kedekut ilmu, nanti Allah S.W.T tarik balik nikmat yang DIA bagi kat kita. Tak takot? 


Dan ingat..


Jangan lupa bersedekah juga. Apa salahnya kalau kita kongsikan sedikit kesenangan kita untuk orang yang betul-betul memerlukannya. Tak luak pon kan? Jangan lupa juga untuk sentiasa memperbaiki kelemahan diri untuk pencapaian yang lebih baik. Harus selalu mengingatkan diri utuk sentiasa dekat dengan ALLAH supaya kita tidak lalai kemudian hari. 
 fikir-fikirkan dan renung-renungkan lah. =)


**pesanan untuk diri sendiri. =)

4 comments: